Преподобный Олег Брянский, князь

Преподобный Олег (в иночестве Василий) Романович Брянский, князь

Преподобный ОлегБрянский

Свя­той бла­го­вер­ный князь Олег Ро­ма­но­вич Брян­ский (в Кре­ще­нии Леон­тий) был вну­ком свя­то­го му­че­ни­ка кня­зя Ми­ха­и­ла Чер­ни­гов­ско­го.

По ле­то­пис­ным ис­точ­ни­кам из­вест­но, что бла­го­вер­ный князь Олег в 1274 го­ду вме­сте со сво­им от­цом, кня­зем Ро­ма­ном Ми­хай­ло­ви­чем Брян­ским, участ­во­вал в войне про­тив Лит­вы.

По­сле 1274 го­да он оста­вил кня­же­ние и при­нял ино­че­ский по­стриг с име­нем Ва­си­лий в Брян­ском Пет­ро­пав­лов­ском мо­на­сты­ре, по­стро­ен­ном на его сред­ства.

В этом мо­на­сты­ре свя­той бла­го­вер­ный князь скон­чал­ся стро­гим по­движ­ни­ком око­ло 1285 го­да и был по­гре­бен в мо­на­стыр­ском хра­ме.

Дни памяти: 3 октября и 23 октября (Собор Волынских святых)

Тропарь преподобного и благоверного князя Олега Брянского, глас 8

От юности возлюбив Христа всем сердцем, преподобне / славу земную, яко преходящу, оставил еси / и царство земное в ничтоже вменивше, / лику инок радостно причелся еси / и труды многими град Брянск, аки солнце пресветло, озарил еси: / тем, быв Троицы украшение, моли, княже Олеже, Христа Бога, спастися душам нашим.

Кондак преподобного и благоверного князя Олега Брянского, глас 4

Уподобился еси плодоносней леторасли от корене честнаго, Олеже благородне,/ истину возлюбив и нетленный Христов живот./ Темже молитвою, бдением и пощением светильник великий быв твоим учеником,/ просвети, блаженне, Отечество твое и спаси души наша.

Величание

Ублажаем тя, благоверне княже Олеже, и чтим святую память твою, ты бо молиши за нас Христа Бога нашего

Молитва благоверному князю Олегу Брянскому

О, преподобне отче, благоверне княже Олеже, угодниче Христов усердный, молитвенниче ко Господу теплый, защитниче в бедах и утешителю в печалех неустанный! Воззри, преблаженне, мило­стиво на град твой и виждь чада твоя, смиренно ти припадающия и служити тебе хотящия. Не отвергни требующия твоея помощи, но яко благодетель и ходатай, моли присно Господа Бога и Спаса нашего Иисуса Христа, да благословит страну Россий­скую, в мире и благоверии ю сохраняя, грады умножая, достояние Свое соблюдая. Вознеси, богоносне отче наш, сие малое моление недостойных раб твоих Владыце Христу, да утвердит во Святей Православней Церкви живый дух правыя веры и любве, благоче­стие непоколебимо, любомудрие христопоследовательно, да дару­ет пастырям ревность попечения о спасении людей, во еже неверующая просветити, заблуждшия наставити, отпадшия обратити и привлещи. Изряднее же, да вся чада Церкве Православныя чисты сохранит от мирских искушений, похотей плотских, суемудрия, суеверий и наваждений вражеских. Ей, угодниче Божий, не презри нас, молящихся тебе, но помози нам ско­рым предстательством твоим, да всяких бед, напастей и скорбей в сей жизни временней избежавше, кончину непостыдну обретем, и тако на земли богоугодно поживше, жизни райския на небеси сподобимся, идеже вкупе с тобою прославим человеколюбие и щедроты в Троице славимаго Бога, Отца и Сына и Святаго Духа, во веки веков. Аминь.

Обсуждение закрыто.