Успение праведной Анны матери Пресвятой Богородицы

Святая праведная Анна с Девой Марией

Святая праведная Анна с Девой Марией

25 июля/7 августа — Успение праведной Анны, матери Пресвятой Богородицы. Богомудрая, Богоблаженная и благословенная Анна была дочерью священника Матфана и жены его Марии, из колена Левиина, рода Ааронова. По преданию, она скончалась мирно в Иерусалиме в возрасте 79 лет, до Благовещения Пресвятой Деве Марии.

При святом благоверном царе Иустиниане (527-565) в Девтере был выстроен в её честь храм, а император Иустиниан II (685-695; 705-711) обновил её храм, потому что праведная Анна явилась его беременной супруге; в то же время тело ее и мафорий (покрывало) были перенесены в Константинополь.

Святая Анна не совершила чуда, не понесла мученических и преподобнических подвигов. Внешние признаки не всегда сопутствуют святости. Она несла иные скорби. И те, которые несёт каждая женщина, строя свою семью. И скорбь бесплодного одиночества, и терпеливую надежду материнства, которую пришлось пронести до старости.

Терпением и надеждой стяжала праведная Анна своё сокровище в земной жизни. Терпение и надежда увенчались радостью рождества и стали залогом вечной радости в Боге. И нам заповедует Христос Спаситель: «Терпением вашим спасайте души ваши» (Лк.21,19).

Житие святой праведной Анны

Святая праведная Анна была младшей дочерью священника Матфана, происходившего из колена Левина из рода Ааронова. Муж ее, святой праведный Иоаким, был родом из колена Иудина, из дома царя Давида. По древнему обетованию из рода Давидова должен был произойти Мессия. Супруги жили в Назарете Галилейском.

Святая праведная Анна с Богородицей

Святая праведная Анна с Богородицей

Ежегодно они отдавали две трети своих доходов в Иерусалимский храм и бедным. По особому Промыслу Божию святая чета до глубокой старости не имела детей. Супруги сильно скорбели об этом, так как бесчадие у евреев считалось тяжким несчастьем и наказанием Божиим. Святые горячо молились о даровании им потомства.

В один из праздников, когда израильтяне приносили в Иерусалимский храм дары Богу, первосвященник, полагая, что бездетный Иоаким не имел благословения Божия, отказался принять от него дары. Святой Иоаким был глубоко огорчен. Он обратился к родословной двенадцати колен израильских и удостоверился, что все праведные мужи имели потомство, включая столетнего Авраама.

Не возвращаясь домой, святой Иоаким ушел в пустыню и провел там сорок дней в строгом посте и молитве, призывая на себя милосердие Божие и омывая горькими слезами свое бесчестие.

Супруга его, святая Анна считала себя главною виновницею постигшего их горя. Однажды, увидев среди ветвей лаврового дерева гнездо с едва оперившимися птенцами, она слезно молилась о даровании ей младенца, обещая принести в дар Богу рожденное дитя.

Как только святая Анна произнесла слова обета, Ангел Божий возвестил ей об исполнении молитвы и открыл, что у нее родится дочь по имени Мария, через Которую благословятся все племена мира. Обрадовавшись, святая Анна поспешила в Иерусалимский храм, чтобы возблагодарить Бога и повторить обет о посвящении Ему ожидаемого младенца.

Святая праведная Анна с Богородицей

Святая праведная Анна с Богородицей

С тем же благовестием явился Ангел и святому Иоакиму в пустыне и повелел ему идти в Иерусалим. В Иерусалиме святая праведная Анна зачала Благословенное Чадо и родила Пресвятую Деву Марию.

До трехлетнего возраста Пресвятая Мария жила в доме своих родителей, а затем торжественно была приведена святыми Иоакимом и Анной в храм Господень, где воспитывалась до совершеннолетия.

Вскоре после введения во храм Пресвятой Богородицы восьмидесятилетний старец Иоаким скончался. Святая Анна пережила его на два года и отошла ко Господу семидесяти девяти лет.

Преклонный возраст праведных супругов показывает, что рождение у них Дочери было действием особого Промысла Божия.

Церковь называет Иоакима и Анну Богоотцами, ибо они были предками Иисуса Христа по плоти, и ежедневно на отпусте Божественной службы просит их молитв об исходящих из храма верующих.

ПРАВЕДНОЙ АННЕ
Тропарь, глас 4

Жизнь рождшую во чреве носила еси, Чистую Богоматерь, / богомудрая Анно. / Темже к приятию Небесному, идеже веселящихся жилище, / в славе радующися, ныне преставилася еси, / чтущим тя любовию / прегрешений просящи очищение, / присноблаженная.

Кондак, глас 2

Прародителей Христовых память празднуем, / тех верно просяще помощи, / избавитися всем от всякия скорби, зовущим: / Бог наш с нами, сих прославлей, якоже благоволи.

Канон успения святой праведной Анны, матери Пресвятой Богородицы, глас 4

Песнь 1

Ирмос: Отверзу уста моя и наполнятся Духа, и слово отрыгну Царице Матери, и явлюся, светло торжествуя, и воспою, радуяся, Тоя чудеса.

Согрешений прощение, и злых избавление, и жития исправление ныне ми испроси, твою светоносную память почитающему днесь, Анно всехвальная.

Живот рождшую боголепно родила еси, темже к присножизненней жизни преставилася еси, наслаждающися радости неизглаголанныя и Света невечерняго, Анно Богозванная.

Благодать Божественная к радости престави, без семене юже роди Дщи сея Чистая, и предстоит со многим дерзновением, Господеви молящися спастися всем.

Праведно и преподобно поживши, всехвальная, к Праведному Господу ныне преставилася еси радоватися с праведными, иже от века, темже, сошедшеся, тя верою почитаем.

Богородичен: Из Тебе нам возсия Солнце праведное, и всю озари Богоразумием землю, и разори мглу неразумия, Чистая, Всенепорочная, и Всеблаженная.

Песнь 3

Ирмос: Не мудростию, и силою, и богатством хвалимся, но Тобою, Отчею Ипостасною Мудростию, Христе, несть бо свят, паче Тебе, Человеколюбче.

Заченшую Содержащаго вся зачала еси и родила еси паче слова Христа рождшую, темже твое успение, Анно, почитаем.

С похвалами совершается славная память твоя, яко родила еси нам хвалений превысшую, Чистую Богоматерь, Анно Богоприятная.

Якоже солнце с луною, Анне совокупляяся, славный Иоаким, девства зарю раждает, Еяже ради Божества луча просия.

Гору Божественную из чресл твоих родила еси и к горам мысленным и рая селением, Анно, преминула еси, Богоблаженная.

Богородичен: Тя Предстательницу твердую, Богородительнице, стяжахом, упование на Тя возложивше, спасаемся и, к Тебе бо прибегающе, ограждаемся.

Седален, глас 8

Матере Владыки и Творца мати была еси, Анно всехвальная, Того повеления присно хранящи, сего ради, умерши, к жизни безсмертней преставилася еси воистину и к Свету невечернему. Темже светоносную и святую твою память совершаем, духом просвещаеми всегда, и согласно вопием ти: моли Христа Бога грехов оставление даровати чтущим любовию святую память твою.

Песнь 4

Ирмос: Седяй в Славе на Престоле Божества во облаце легце, прииде Иисус Пребожественный Нетленною Дланию и спасе зовущия: слава, Христе, силе Твоей.

Иже в законе писаная, поучающися, совершила еси и Законодавца Матере мати была еси, темже тебе вся тварь по долгу ныне сотворяет твою радостно память.

Блаженное чрево твое воистину, носившее Свет мира внутрь во чреве носившую, и сосца твоя красная, яко доившая доившую, Анно, Христа, Питателя нашего.

Яко поживши непорочно, Юже непорочно родила еси, Богородицу Отроковицу, Слово Отчее породившую, и к Нему со славою вселилася еси, обожена честными воистину причастии.

Богородичен: Девы чрево—стог, якоже на гумне, воистину явися, клас неделанен имущи, имже питается всякое естество, зовущее: Всесильне, слава, Христе, силе Твоей.

Песнь 5

Ирмос: Нечестивии не узрят славы Твоея, Христе, но мы Тя, Единородне, Отеческия Славы Сияние Божества, от нощи утренююще, воспеваем Тя, Человеколюбче.

Небо родила еси на земли воистину, рождшую Небесе Творца, днесь тя преставляюща к Небесным со славою, Анно преславная.

С невещественными чинми невещественным умом ликуеши радостно, исполняема сияния Богатодавца, но нас поминай, верою хвалящих тя.

От корене Иессеева прозябшая яве, благоцветущий жезл, Чистую, израстила еси, славная, израстившую цвет неувядающий, Иисуса, Избавителя нашего.

Богородичен: К Тебе прибегаю единей державней, верных покрову, на Тя надежду возлагаю спасения моего, Пресвятая Владычице Богородице, не презри мене.

Песнь 6

Ирмос: Пожру Ти со гласом хваления, Господи, Церковь вопиет Ти, от бесовския крове очищшися ради милости от ребр Твоих истекшею Кровию.

Господа Иисуса Бога праотцы, Иоаким же и Анна, правдою украшени, по достоянию в песнех да восхвалятся днесь.

Всяческих похвал Анна превзыде, яко всякия похвалы превозшедшую родила есть, сего ради в лице праведных водворяется.

Светоносия и светлости исполнена память твоя, сияния же в мире спасительная испущающи, целомудренная Анно, дарований всяческих исполни.

Ручку, манну Божественную вместившую, во чреве носила еси, Анно, и, с Нею ныне на Небесех живущи, о всех молишися, прехвальная.

Богородичен: От Анны мирови родилася еси, Царице, всех Царя рождшая, и, девствующи по Рождестве, Херувим превышши, Пренепорочная.

Кондак, глас 2

Прародителей Христовых память празднуем, тех верно просяще помощи избавитися всем от всякия скорби, зовущим: Бог наш с нами, сих прославлей, якоже благоволи.

Икос

Пророчески снидемся вси достойно пети праматере Христовы блаженное преставление: днесь бо от временныя преставися жизни, на Небесех с радостию шествие творящи, радуется, яко сущи мати истинныя сущия Богородицы, и взывает верно: величит душа моя Господа, яко родих Сего Матерь на земли, Иже Сию прославлей, якоже благоволи.

Песнь 7

Ирмос: Спасши во огни авраамския Твоя отроки и халдеи убив, яже Правда праведно уловляше, препетый Господи, Боже отец наших благословен еси.

Яко жизни истинныя, Анно, Матерь рождши, к жизни истинней преставилася еси ко свету, взывающи: препетый Господи, Боже отец наших, благословен еси.

Яже Матери Избавителя мати сущи, Анно, от земли к Небеси, добродетельми украшена, востече, во хвалении зовущи: Боже отец наших, благословен еси.

К нескончаемей жизни, к пространней широте райския пищи, к невечернему свету отшла еси, Богоносице, зовущи: Боже отец наших, благословен еси.

Испещрена добродетельми, добротою Божественных дарований украшена, к Богу преложися, непрестанно зовущи: препетый Господи, Боже отец наших, благословен еси.

Богородичен: Украшена добротами добродетелей, краснаго паче сынов человеческих и родила еси Слово, Пренепорочная, красными лепотами украшающаго Тебе песнословящих.

Песнь 8

Ирмос: Отроки благочестивыя в пещи Рождество Богородичо спасло есть; тогда убо образуемое, ныне же действуемое, вселенную всю воздвизает пети Тебе: Господа пойте, дела, и превозносите Его во вся веки.

Мати единыя Богородицы, яже неплоды прежде, ныне же прамати Христова, якоже неплодства, сице и мертвости, совлекши одежду, во стране живущих вопиет: Господа пойте, дела, и превозносите Его во вся веки.

Христос тебе двери Вышния отверзе, радостно тя прият, яко дверь родила еси, еюже Сам проиде и затворену яви по исхождении, Богомудрая достойнопетая Анно, темже тя почитаем, вернии, во веки.

Свято житие скончавши, Святыя Приснодевы мати была еси, Яже Пресвятое Слово породи, освящение и избавление нам подающа, Богомудрая и досточудная Анно, темже тя поем присно, вернии, во веки.

Богородичен: Многими мя содержима бедами и бурею греховною бедствующаго, ко пристанищу невлаемому дыханий Духа, Богородительнице Владычице, ныне настави: пристанище бо еси христиан. Темже Тя поем во вся веки.

Песнь 9

Ирмос: Ева убо недугом преслушания клятву вселила есть; Ты же, Дево Богородице, прозябением чревоношения мирови Благословение процвела еси. Тем Тя вси величаем.

От земли чрева твоего воистину родися земля святая, неделанен клас прозябши безсеменно, мирови Питателя и Господа, тебе к пищи неиждиваемой, Анно, премудро преставльшаго.

Память твоя днесь нам возсия, солнца светлейши, сиянием богатых даров нас просвещающи, всечестная, и мрак страстей изымающи, юже совершающих сохрани.

Божественный нас Иоаким и Анна Богомудрая и всеславная, супруг честный и светоносный, созывают божественне веселитися сих праздником, егоже уясни Светодавец всех Господь.

Богородичен: Марие Госпоже всех, всякими мя порабощена согрешении ныне свободи: Сама бо Свободителя родила еси всех, работы нас избавльшаго греховныя, Божественным мановением.

Светилен

Достодолжно воспоем Богозванную Анну: Богородицу бо та Деву Марию рождши паче надежды, сродница по плоти Христа, Избавителя нашего, явися, сию боголепно приемшаго днесь в Вышних, о нас молящуюся и о умирении мира.

Комментарии закрыты